Welke bijen leven nu in zo'n kast?

De koningin

De koningin wordt ook wel de moer genoemd. Onder normale omstandigheden is er maar 1 moer in het volk. Ze heeft slechts 1 taak: eieren leggen. Dat doet ze dan ook veel, heel veel. Wel 1.500 - 2.000 stuks per dag. Buiten de kast zie je haar niet vaak. Ze komt alleen naar buiten om zichzelf te laten bevruchten en als ze met een volk gaat zwermen. Twee unieke gebeurtenissen in het leven van de koningin en de imker.

De werkster

Werksters of werkbijen zijn de harde werkers binnen een volk. Het verschil met de koningin is dat de geslachtsorganen niet volledig zijn ontwikkeld. Werksters hebben zeer veel verschillende taken in het volk zoals schoonmaken van de kast, verzorgen van de jonge bijen en het bewaken van de ingang van de kast. Ze leven in het zomerseizoen ongeveer 6 weken en de winterbijen worden 6 maanden oud.

De dar

Darren zorgen ervoor dat de koningin wordt bevrucht. Dat is dan ook de enige taak die deze mannen hebben. En helaas voor de dar, zijn ze in de winter maanden ook niet nuttig. Daarom vindt er in het najaar de darrenslacht plaats. Op dat moment worden de darren niet meer in de kast gelaten of worden de door de werksters uit de kast verwijderd. Ze gaan dan dood door de kou of ze verhongeren.